Saturday, 1 December 2012

Edit gambar versi pemalas


Assalamualaikum!!!...pernah tak korang mengalami symptom2 kemalasan nak edit gambar tapi nak gambar tu nampak cantek…nak cun..nak yang pandang sekali cm waaaaa..hasilnya…so kat sini aku nak share cara paling pantas nak edit gambar guna adobe…buat yang tak pernah try adobe and tak familiar sangat dengan setiap tool kat dalam adobe, korang tak perlu riso…confirm kali ni mesti korang berjaya punya edit gambar..Gambar kat bawah ni aku tunjuk dulu contoh-contoh gambar yang aku edit guna adobe tapi of coz aku tak de la expert gila nak mampos pulak kan…so pe aku buat aku just google step2 tak pon tutorial edit gambar guna adobe…sat gi amek ko, belambak dia kua..so masa ni saat aku gigih baca, fahamkan..ikut sebijik-sebijik kan…masa ni je la rajin sangat pon…








Kalo edit versi pemalas tue senang gile tapi still perlukan bantuan Mr.Google…korang just type “action vintage” sebagai contoh la…pastu korang download file dia…pastikan file tu (.atn)…so pas dah download tu apa yang patot korang buat is:

Open Adobe>click file>open>(cari file yang .atn)>open
Click file>open>(cari gambar yang nak edit tu)>open











Pastu p kat kanan kat ruang layers tu ada tulis Background kan..so right click Duplicate Layer..pastu nnt akan keluar pop-up camni, just click ok.






Ni step last, click kat window pastu click kat action, kalau contoh kat bawah ni masa aku tengah nak buat camne nak gambar style lomo..






so click words lomo tu and tekan play yang segitiga tu..untuk bebapa saat, jangat buat pape..nanti gambar tu automatic edit sendiri…hhahah..bunyik cam berhantu plak kan..tp ni seyes ni, and korang boleh tgh hasil die camne..






kat bawah ni hasil gambar tadi..






kat bawah ni contoh-contoh lain...



























Selamat mencuba ye semua…aku tak berapa nak reti sangat buat tutorial nia..harap-harap dapat kongsi dengan semua..kot-kot korang de cara nak edit gambar guna adobe lagi cepat, pantas and tuntas sila la kongsi sama-sama ye.

Thank You For Reading!

4 comments:

  1. kali ni aku pulak khatam tgk gambar.. hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tahan giler jugak ko ni kan...hahhaha =P

      Delete
  2. I have learn several excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting.
    I surprise how much attempt you put to create one of these wonderful informative website.
    My web page : Free Annual Credit Report

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you..keep on visiting my blog

      Delete

Thanks for the comment.